Het WATCH drop down / suggestieveld ontrafeld

Gepost op: 22-07-2016 om 11:30

WATCH heeft een eigen zoekfunctie voor de keuzevelden voor klanten, projecten en medewerkers. Deze zoekfunctie bevat meer mogelijkheden dan u op het eerste oog ziet! Het resultaat: zoeken zoals u dat wilt en snel de gewenste optie vinden!

zoeken icoonKeuzelijst en suggestielijst.

Een standaard drop down veld biedt u gewoonlijk een keuzelijst waarin u de gewenste optie kunt aanklikken. Prima voor een korte lijst, maar als deze erg lang wordt, dan bent u wel even bezig om de gewenste optie te vinden. Een goed alternatief is dan een zogenaamd suggestie- of autocomplete veld, waarbij u in het veld begint te typen en dan op basis van de ingetypte letters een lijst met mogelijke waarden gepresenteerd krijgt. 

Het WATCH drop down / suggestie-veld biedt beide mogelijkheden in één en hetzelfde veld, maar er is nog meer!

Zoeken op beginletters

In principe zoekt het WATCH suggestieveld waarden die de ingetypte lettercombinatie bevatten, ongeacht de positie. Bij het typen van bijvoorbeeld de letters ‘archi’, kunt u zowel “Architectenburo Koop” als suggestie krijgen, als “Cafe Restaurant Archibald”. Als u het vinkje achter het pijltje voor de drop down lijst echter aanvinkt, dan gaat WATCH op zoek naar alleen die waarden die beginnen met de ingevoerde lettercombinatie.

suggestielijst met beginwaarden

Figuur 1 Het klantenveld als suggestieveld met zoeken op beginletters

Combinatie van suggestie en drop down list

Wat het WATCH drop down / suggestie-veld helemaal uniek maakt, is het kunnen combineren van de voordelen van een suggestielijst en een drop down list in één en dezelfde zoekactie. Het is mogelijk om eerst een aantal letters in het veld te typen om vervolgens deze lettercombinatie te gebruiken als filter in de drop down list modus. Na het intypen van de lettercombinatie klikt u daartoe vervolgens op het drop down icoon ( drop down pijltje ) en de suggestielijst veranderd in een gewone keuzelijst. Maar deze keuzelijst is nu wel gefilterd op de eerder ingevoerde lettercombinatie. Vervolgens kunt u net als in een gewone keuzelijst scrollen tot u de gewenste waarde heeft gevonden.

Zoeken zoals u dat wilt

De combinatie van al deze filtermogelijkheden maakt dat het WATCH drop down / suggestie-veld voor elke zoekactie, ook in hele grote datasets, een passende oplossing biedt. Oftewel: u kunt zoeken zoals u dat wilt!

In de online documentatie vindt u meer informatie over de slimme drop down/suggestie-lijst in WATCH en hoe u deze aan uw wensen kunt aanpassen.