10 tips voor succesvol projectmanagement

Of u nu eenvoudige of complexe projecten beheert, een goed projectmanagement vergroot uw kans op succes. Hieronder vindt u 10 tips om uw projecten beter te managen.

  1. Beheer de beerBegin projectmanagement met een planning: Bedenk van tevoren wat je precies wilt bereiken, wat de prioriteiten zijn, welke taken daarvoor precies uitgevoerd moeten worden en wie dat moeten doen. Neem op tijd contact met hen op en betrek ze bij de opzet van het project. Maak bij complexe projecten een overzichtelijke matrix: wie doet wat en wanneer.
  2. Beheer de beer: Bedenk van tevoren welke beren je allemaal op je weg kunt vinden. Denk daarbij aan valkuilen op zowel organisatorisch als cultureel vlak en aan zowel interne als externe barrières. Bedenk ook alvast hoe je hiermee om kunt gaan; dat scheelt reactietijd op het moment dat de beren zich voordoen.
  3. Communiceer, communiceer en communiceer nog wat meer: Hoe beter iedereen weet wat er van hen verwacht wordt en waar men mee bezig is, hoe beter een team op elkaar in kan spelen. Vraag door en luister goed naar wat er wordt beantwoord.
  4. Motiveer en delegeer: Als projectleider heb je veel invloed op het enthousiasme binnen je team. Geef het goede voorbeeld, versterk het teamgevoel, wees positief over de kracht van je team, betrek je teamleden en delegeer. Succes staat of valt bij een betrokken team dat met een positieve houding de uitdaging aan durft te gaan.
  5. Uitdagingen uit het verleden vormen het succes van de toekomst: zie uitdagingen niet als tegenslagen, maar als mogelijkheden om de kennis en ervaring van je team te versterken waardoor projecten in de toekomst nog succesvoller kunnen worden afgerond.
  6. Laat je stakeholders niet in de steek: Zorg vanaf het begin voor een goede relatie met de stakeholders bij het project. Informeer hen regelmatig over de voortgang, betrek hen bij het project en zorg voor een goede bereikbaarheid.
  7. Los geparkeerde issues zo snel mogelijk op: Onopgeloste problemen vertragen de voortgang en demotiveren je team. Even parkeren is prima, maar blijf de parkeermeter niet bijvullen.
  8. Evalueer en stuur bij: Evalueer regelmatig tussentijds of je goed op weg bent. Soms kan ook blijken dat aanpassing van bijvoorbeeld de prioriteiten nodig is. Hou niet te streng vast aan de opzet, maar onderken dat enige flexibiliteit vaak nodig is om je doelen te bereiken.
  9. Gebruik de procedures: Goed uitgewerkte procedures helpen je om de punten op de i te zetten en zorgen ervoor dat alle losse eindjes verbonden worden. Laat ze dus niet in de la liggen, maar maak er gebruik van.
  10. Werk effectief: Maak effectief gebruik van vergadertijd, maar ook van de tools die er zijn om je in je projectmanagement te ondersteunen. Het gebruik van een goed projectmanagementsysteem kan je hierbij helpen.

Geïnteresseerd in een goed projectmanagementsysteem?

Auteur: Annegreet Blanken, Marketingadviseur

 

Meer artikelen

Implementatie van WATCH bij a.s.r.

Implementatie van urenregistratie software bij a.s.r. Je verwacht dat de implementatie van ...

Help! Mijn medewerkers doen niet aan urenregistratie.

Urenregistratie is belangrijk voor uw organisatie. Als uw medewerkers de gewerkte uren niet goed ...

WATCH als project management tool

Project management tools? WATCH doet wat het moet doen! Als het om Project management tools gaat, ...

Laatste nieuws

Kenmerk invullen verplichten

Niet alleen kunt u in WATCH onbeperkt eigen kenmerken aanmaken. U kunt uw medewerkers nu ook verplichten om deze kenmerken in te vullen.

Lees meer

Iedere gebruiker een eigen menu

Vanaf versie 5.2.0 kan iedere gebruiker van WATCH een eigen menu samenstellen. Door dit menu te gebruiken, vindt u de door u gewenste schermen met nog maar één klik van de muis.

Lees meer

Nieuwe server, nieuwe mogelijkheden

De server waarop de WATCH-installaties van onze huurklanten draaien, wordt vervangen door een nieuwe, snellere versie. Tegelijkertijd krijgt u als huurklant hierdoor meer mogelijkheden.

Lees meer

Nieuwe klanten brengen u in hogere sferen

Bent u tevreden over WATCH? En zou u ons aanraden bij andere organisaties in uw netwerk? Dan belonen wij dat graag door u in hogere sferen te brengen!

Lees meer